Et nytt seminar om et viktig tema

Lørdag 8. februar 2025

Basert på boken Fra kontroll til samarbeid - la hunden vise vei


I 2022 gjestet den verdenskjente dyretrenere Ken Ramirez Drammen. I 2024 gjester Chirag Patel og Eva Bertilsson oss og holder seminaret: Teaching with head and hearts; Hundetrening i praksis! 


Årest Dyregalla så gjester Anders Hallgren oss, en pioneer I den positive hundetrener eraen!


Drammen Lørdag 8. februar 2025

Arrangør: Drammen Hundesenter / Gro Saugerud  og Anna B. Compton


Følelsen av kontroll i eget liv er av stor betydning for psykisk velvære. Det betyr å ha noe å si, å ha noe å bestemme, å bli sett og lyttet til, å få viljen sin respektert. Dette gjelder for alle pattedyr som lever i grupper, inkludert mennesker og hunder.

Det er hunden som betaler når vi øker vår kontroll, når vi lærer den å adlyde, ved å gi den mindre kontroll. Det kalles at hunden adlyder, den er blitt passiv, noe som mange tolker som veloppdragen.

Vi oppdrar våre barn og hunder, det vil si at vi kontrollerer deres atferd. Det er ting de ikke kan gjøre, og ting vi ønsker at de skal gjøre. Det vanligste er at vi kontrollerer dette med straff og belønning. Hvis barnet eller hunden gjør noe de ikke får lov til, sier de fleste ifra med streng stemme. Men det finnes andre måter...

Jo mer vi kontrollerer noen, desto mindre selvkontroll føler de. Det er som en bølge der den ene siden tynger ned og den andre går opp. Vår kontroll reduserer den andres følelse av kontroll.

En hund som ikke føler seg presset av disiplin og krav, viser sjelden signaler om underkastelse, er aktiv og tar mange initiativ, mest for å påvirke sin eier. Den kan klore for å varsle om at det er på tide å spise eller gå ut. Den kan smelle med vannskålen for å vise at den er tom for vann og lignende initiativer.

I tillegg utvikler den empatisk atferd, som å bli bekymret når vi har det dårlig, for eksempel når vi er triste eller syke. Den kan også fortelle oss om en diabetiker i familien har et  lavt blodsukkernivå, eller varsle oss om et forestående epileptisk anfall. Den kan også varsle oss når det skjer noe uvanlig, for eksempel en brann i hjemmet eller en inntrenger.

Hunden som ikke blir dirigert og kontrollert, utvikler også både kognitiv og emosjonell intelligens. Den blir smartere. Den blir også mer aktiv, tar mer initiativ, kommuniserer mer og blir mer leken.

Kampen om kontrollen belyser viktigheten av en følelse av kontroll, og hvordan vi med enkle midler kan gi hunden mer kontroll. Vi kan gi dem rom for egne initiativ, vise dem at det de vil, betyr noe, og at vi lytter.  Vi kan gi dem mer innflytelse og kontroll og likevel få dem til å samarbeide og lytte.

Følelsen av kontroll er nært knyttet til motivasjon. Jo mer kontroll vi utøver over hundens atferd, desto vanskeligere er det å motivere den til trening og arbeid. 

Kontroll er derfor spesielt risikabelt når det gjelder hunder som jobber i menneskets tjeneste. Med økte lydighetskrav blir hunden avhengig av føreren og får ikke bare vanskeligheter med å arbeide selvstendig, men motivasjonen for arbeidet synker også jevnt og trutt, med de problemene det fører med seg.

 

Tekst: Anders Hallgren




Anders Hallgren med ny bok:

Vi har alltid kontrollert hundens atferd for å tilpasse den til menneskelivet. Men hundepsykolog Anders Hallgren understreker viktigheten av å ikke ha faste regler for hunden din og likevel kunne få en like lydig venn i sin nye bok «Fra kontroll til samarbeid - La hunden vise vei». Her forteller han hvordan du kan få en lydig hund gjennom glede og empati: 


https://www.tv4play.se/klipp/a245fd609466cc2823bc/video-ny-syn-pa-hundtraning-undvik-beteendekontroll?fbclid=IwY2xjawGVmehleHRuA2FlbQIxMAABHdAjNCxguo1D73BPxle1daU5adxZK-abOtjvNuiixcb3fVFWNlXh7f3adQ_aem_WyueEEkZQVSHSMpZw4Q-WA