Finalistene er kåret:


  1. Runar Næss (finalist)
  2. Live Bonnevie
  3. Jan Kåre Heiberg og Simen Bækken (finalist)
  4. FOD gården (finalist)
  5. R+Gundogs

Vinneren offentligjøres under festmiddagen Dyregalla - 2022.


Festmiddagen er åpen for alle og du kan melde deg på her:

https://www.deltager.no/event/dyregalla_2022_29102022


I tillegg til å høre historien til samtlige finalister, vil Robert Sørlie holde 1 timer foredrag om sitt liv som verdens beste hundekjører! 
Nominasjon 1

Live Bonnevie:

Driver Norges største podkast om hest; Hestenes klan - en podkast om hester og hestefolk». Første episode hadde premiere 27. april 2020 Hun har også en internasjonal søsterpodkast «Clan og the Horses - a podcast about horses and horse people».

Live er forfatter, podkaster og utviklingsprodusent bosatt i Asker. Hun debuterte som romanforfatter i 2010 med Hestenes klan.

Podcasten bygger på hennes egne erfaringer med hest de siste 40 årene og mennesker hun har truffet underveis og fortsatt treffer. Podkasten har blitt svært godt mottatt i alle de Skandinaviske landene, både i hestemiljøet og utenfor.

Ambisjonen er å tilby lytterne ulike perspektiver, slik at de kan reflektere over sitt eget hestehold. Ikke minst treningsmetodene de har valgt. Hennes filosofi er at jo bedre vi forstår hesten, jo bedre velferd kan vi tilby. Hestenes Klan er ikke en podkast som går fra hode til hode, men fra hjerte til hjerte. Hun sier: Hestene har beriket livet mitt i 40 år, det er på tide å gi noe tilbake.

Nominasjon 3

FOD gården:

Foreningen for omplassering av dyr er en ideell organisasjon, stiftet i 1980. Foreningen arbeider for å finne nye hjem til hunder og katter som trenger det.

FOD gården har de til enhver tid ca. 20–30 katter og 10–15 hunder som trenger nye hjem.

Foreningen har også ca. 300 fosterhjem til katt, fordelt rundt i landet. Foreningen er arbeidsplass for et antall mennesker; noen på heltid og noen på deltidsstilling.

I tillegg har FOD et enormt nettverk av frivillige som bistår med omplassering, koordinering av fosterhjem, innfanging av katter, henting og levering av donasjoner, kjøring av dyr til/fra veterinær, praktisk arbeid på gården, hundelufting og mye mer.

Foreningen for omplassering av dyr har ingen statlig støtte, annet enn at de gratis får bruke eiendommen til FOD-gården. De er derfor avhengig av donasjoner fra firma og privatpersoner, tilskudd, salg fra nettbutikk og testamenterte gaver for å kunne drive sitt arbeid.

Nomasjon 5

Runar Næss:

Runar er nominert for sitt arbeid med å formidle kunnskap om ulv spesielt og hunder generelt. Han har, gjennom flere tiår, jobbet med å øke forståelsen for ulv og hund. Runar har bistått med sosialisering av ulver i parker for ene og alene å øke dyrevelferden. Han har jobbet i Wolf Park i USA og en rekke andre parker; noe som har gitt ham en unik kompetanse når det kommer til ulv. Hans lange erfaring førte til at han ble hentet inn som faglig rådgiver i rettssaken som omhandlet den tragiske hendelsen i Kolmården i 2016.

Han nomineres også for sitt arbeid med å rette fokus på riktig og etisk behandling av dyr. Runar pendler nå mellom Norge og Frankrike for å være frivillig med i et prosjekt i Frankrike der man tar i mot elefanter for pensjonistliv etter et liv i Sirkus eller Zoo - Elephant Haven.

Nominasjon 2

R+Gundog:

R+Gundogs er nominert for sitt arbeid med å spre kunnskap om belønningsbasert trening av fuglehunder. Dette er en nettside / medlemsportal for å promotere belønningsbasert fuglehundtrening som driftes av Monica Hauan, Thomas Stokke og Astrid Ellefsen. Målet er at man på disse nettsidene finner kunnskap og tips man kan dra nytte av både som nybegynner og erfaren fuglehundtrener. Navnet R+Gundogs er satt sammen av to ord. “Gundogs” er det mest brukte engelske ordet for fuglehunder og inkluderer både stående- og støtende fuglehunder, og retrievere. R+ er forkortelsen for positiv forsterkning (positive reinforcement).

Belønningsbasert hundetrening er en type treningsfilosofi der det sørges for at hunden gjør det vi vil fordi den oppnår noe, og ikke fordi den vil unngå noe.

R+Gundogs hovedhensikt er å spre belønningsbasert trening av jakthunder. De mener at den beste måten å gjøre dette på er å vise fram veltrente og godt fungerende jakthunder som er trent med disse metodene. Monica, Thomas og Astrid har bidratt stort til endringer av metoder når det kommer til opptrening av fuglehunder og at belønningsbaserte metoder har fått godt fotfeste blant trenere og eiere.

Nominasjon 4

Jan Kåre Heiberg og Simen Bækken

Jan Kåre Heiberg og Simen Bækken er nominert for sitt arbeid med «Norge på Tvers med 20 hunder» hvor de snakker ut om menns mentale helse. Med 21 hunder, to karer og mer enn et halvt tonn med utstyr skulle de ta seg Norge på tvers. Viktigst av alt var budskapet de bar på:

De gjør det for Mental Helse og Gynkreftforeningen, og har hver sin sterke historie å fortelle som forklarer hvorfor de har tatt opp kampen mot tabuer som tar liv.

De har stått bak på en hundeslede i all slags vær, kuldegrader og vind, natt som dag, dager og netter i strekk, med ansvar for et helt spann med hunder som trenger motivasjon, mat og hvile. Sist, men ikke minst, må de mestre å ta vare på seg sjøl, for uten at mannen på sleden holder hodet kaldt og klart kommer de ikke i mål. Like fullt har de begge opplevd den aller tøffeste vinternatta på en ganske annen arena.

Jan Kåre Heiberg fra Gjøvik ble enkemann da kona Marte måtte gi tapt for kreften to dager før julekvelden i 2019. Fem år tidligere hadde hun fått konstatert livmorhalskreft. Omtrent samtidig som Jan Kåre sto i sitt livs tøffeste kamp, kjente Simen Bækken i Vestre-Gausdal på botnpunktet i en tung depresjon etter et tøft samlivsbrudd.

Simen og Jan Kåre hadde med 10 hunder hver og dyrevelferd stod høyt i fokus. Gutta har også hver sin hjertesak de ønsker å sette fokus på: #kjennetter og #mentalhelse - samlet fokuserer de på #TabuTarLiv